oh

Történetünk

A Rio Alto Kft. ma egy magyar magántulajdonban lévő vállalkozás, amely húsmarha tenyésztéssel foglalkozik a dél-nyugat magyarországi régióban, Somogy megyében. A társaság célja, hogy segítséget nyújtson a magyar és kelet-európai gazdáknak a marhahústermelés minőségének és hatékonyságának javításában a kanadai vörös angus genetika és nyugat-kanadai technológia bemutatásával.

Az anyavállalat 1883-ban a kanadai Alberta tartományban került megalapításra, legeltető extenzív tartási körülményekre alapozva. A Rio Alto vállalatot Fredericks Ing 300 marha - OH. Smith-től történő - megvásárlásával hozta létre. Az Ings család 1918-ig menedzselte a Rio Alto Ranch-ot, mely kezdetektől az eredeti észak-amerikai autentikus gazdálkodási forma alapján működött.

billog

Rio Alto Billog

1918-ban Pattrick Burns vásárolta meg a ranch-ot, aki feldolgozott és lecsomagolt marhahús forgalmazással foglalkozott. Egyre több vágóhídat és húsmarhatenyésztő vállalatot vásárolt fel, a húsüzletág-birodalma az állami vasúttársaság terjeszkedésével párhuzamosan növekedett.

1950-ben C.W. Roenisch és Bill Arden tulajdonába került a vállalat, melynek neve hivatalosan is OH Ranch-ra változott. Ezektől az időktől olyan emberek irányították a gazdálkodást, akik a "ranch operation" elvek és módszerek alkalmazását helyezték előtérbe. A magasabb hozamok elérése érdekében az 50'-es években kidolgozásra került a vállalat hatékony legelőgazdálkodási módszertana. A gulyához, a marhához történő alkalmazkodás, az erőszak- és természetellenes módszerek nélküli munkavégzés, a lovas terelés a kezdetektől a mai napig jellemzi a gazdálkodást. (Bemutató képek)

1987-ben Daryl K. (Doc) Seaman üzletember vásárolta meg a gazdaságot, aki folytatta a tradicionális módszerek alapján történő gazdálkodást. Az általa képviselt tevékenység és annak eredményei tükrözték azokat az értékeket, amelyek átszőtték a mindennapokat: függetlenség, kemény munka, együttműködés, nagylelkűség és barátság.

Doc Seaman

Doc Seaman

1995-ben Doc megalapította a Rio Alto Hungary Kft. -t, amely a Kaposvári Egyetemmel (akkori Pannon Agrártudományi Egyetem) együttműködve a felsőoktatási intézmény tulajdonában lévő szarvasmarha telepen kezdte meg a működését. Az "OH Ranch", mint genetikai forrás, mintegy 2.000 db vörös angus anyatehén állománnyal rendelkezett - 20.500 hektáron - a Sziklás-hegység keleti lejtőin, Alberta tartományban. Az induló állományhoz 4 tisztavérű kanadai vörös angus bika és 3 tehén, valamint fagyasztott embrió és spermakészlet érkezett a Rio Alto Ranch elit állományából. Az elit "OH Ranch" donor tehenek a kanadai állomány legjobb és legértékesebb 5%-ából lettek kiválasztva. Mindezzel párhuzamosan 78 magyar tarka üsző is bekerült az induló állományba a tenyésztési munka elindítása érdekében.

1998-ban az állomány dinamikus növekedése szükségessé tette, hogy újabb területeket vonjon gazdálkodás, művelés, kezelés alá a társaság. A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal kötött megállapodás biztosította a Rio Alto Kft. számára a hosszú távú, kiszámítható gazdálkodás feltételeit. Mindennek eredményeként az állatlétszám további fokozatos növelésére nyílt lehetőség. A tudatos és következetes tenyésztői munkával a társaság jelentős szerepet tudott vállalni az angus fajta hazai tenyészállat piacán. Egyidejűleg a cég a környező országok exportpiacán is jó eredményeket ért el mind a végtermék, mind a tenyészállat értékesítésében.

Időközben az aberdeen angus fekete ( "alap" ) színben történő tenyésztése is elkezdődött.

Doc sajnálatos halálát követően, 2010-ben Mihalecz András vásárolta meg a gazdaságot. Célkitűzése volt a gazdaság hatékony működtetése mellett, hogy megőrizze mindazon értékeket, melyet a korábbi tulajdonos létrehozott Magyarországon.

Rio Alto Kft.
Rio Alto Kft.
Rio Alto Kft.

Rio Alto Kft.